Számos előnyt és támogatást kínál a Mezőkovácsházi járásban működő foglalkoztatási paktum. Hogy pontosan kik és miként élhetnek a lehetőségekkel, azt csütörtökön, egy Foglalkoztatási Fórum keretében ismertették. Az eseményen a kormány legújabb, mikro-, kis-, és közepes vállalkozásainak szóló pályázatát is bemutatták.

Új munkavállalók után bértámogatás, munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség támogatás, segítség a foglalkoztatás-egészségügyi és alkalmassági vizsgálatok költségeinek, a munkába járás utazási megtérítéséhez – Előnyök, melyekben a Mezőkovácsházi járás vállalkozói részesülhetnek a „Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása a Mezőkovácsházai járásban” című projekt keretében.

Többek közt erről esett szó azon a Foglalkoztatási Fórumon, melyet január 25-én délelőtt, Mezőkovácsházán a Városháza nagytermében, ahol több tucat vállalkozó, polgármester, alpolgármester és intézményvezető gyűlt össze.

A programot a helyi szintű paktumot megvalósító konzorcium tagjának, Battonya város polgármestere nyitotta meg. Marjai János köszöntőjében elmondta, négy önkormányzat és több szervezet együttműködésével valósul meg a projekt, három év alatt 259 főt vonnak be a munkaerő-piaci programokba, míg 134 főt jó megélhetést biztosító álláshoz juttatnak.

A folytatásban Krisztován Anna, foglalkoztatási koordinációs munkatárs ismertette a jelenlévőkkel a paktum nyújtotta előnyöket. Mint elmondta, a paktum egy igen komoly szerződést, megállapodást jelent, mely a jelenlévők között jön, jött lére, hiszen mindannyian befolyással rendelkeznek a járás munkaerő-piaci helyzetének formálásában.

– Cél, a potenciális munkaerők megtalálása és munkába állítása itt helyben. Elsősorban az inaktív és hátrányos helyzetű álláskeresők számára kínálunk képzéseket, míg a munkáltatók számára szakképzett munkaerőt biztosítunk, emellé pedig támogatást az új munkavállalók foglalkoztatásához. 400 millió forint érkezett a járásba a cél megvalósításához. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van arra, hogy a járást 400 millióval fejlesszék, vagyis ez a pénz a helyi vállalkozók előrelépést segítse, ehhez viszont az ő együttműködésükre van szükség. Csakis a helyi vállalkozókon múlik az, hogy a képzett munkaerők itt kapjanak állást, és ne a megye más járásaiban helyezkedjenek el – hangsúlyozta Krisztován Anna, aki partnerségre kérte a jelenlévőket.

Ezt követően a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője vette át a szót. Pántya Imre a bérjellegű támogatásokról adott számot, mint elmondta, a hivatal a paktum konzorciumi partnereként elsősorban a vállalkozók számára kínál támogatást és szolgáltatást. Vagyis munkáltatói igényekre alapozott képzéseket biztosítanak a vállalkozások dolgozóinak, illetve új munkavállalók esetén a foglalkoztatók kilenc hónapon át bér- és járuléktámogatást kaphatnak.

A fórum második felében már az Orosházi járás vállalkozói is csatlakoztak, ugyanis az NFA-2017-2KKV mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatásairól szóló pályázat az ő számukra is kiemelkedő jelentőséggel bír.

– Kiemelt kormányzati cél, hogy segítségben részesüljenek azok a mikro- kis- és közepes vállalkozások, akik a magyarországi munkáltatói szféra legnagyobb százalékát képezik. A megjelent felhívás a versenyképesség növelését segíti elő. A kormányhivatal célja, hogy hozzájáruljon a vállalkozók mindennapi feladatainak megsegítése támogatása, Dél-Békésben ez pedig kiemelt cél, hiszen a fejlődésért az országgyűlési képviselő jelentős lépéseket tesz – emelte ki dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.

A pályázat részleteit Pányta Imre ismertette.

– A pályázat célja a kkv-szektor fejlesztésén túl a helyi gazdaságok megerősítése, a területi különbségek csökkentése és a hátrányos térségek felzárkóztatása. A vissza nem térítendő támogatás segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkahelyteremtő támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a pályázók kiegészítő támogatásként kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként további 500 ezer forint, illetve amennyiben az elmúlt 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott álláskereső személy felvételét vállalják a pályázók, új munkahelyenként további 800 ezer forint támogatást kaphatnak – részletezte.

Mint elhangzott, a pályázatokat február 9-ig lehet benyújtani.

Az összefogás és közös tenni akarás, valamint a munkaerő-piaci szereplők igényeinek összehangolását nevezte kiemelt feladatnak és felelősségnek a csütörtöki fórumon Dél-Békés országgyűlési képviselője.

– Az elmúlt években a körzetben jelentősen csökkent az álláskeresők száma, azonban még most sem tudunk olyan területet, iparágat mondani, ahol ne lenne megoldandó feladat. Jelentős forrásokat sikerült kiharcolnunk a Mezőkovácsházi és az Orosházi Járás munkaerő-piaci helyzetének javítására, melyek szintén a felzárkózást hivatottak elősegíteni. Ehhez nyújt kiváló lehetőségeket a foglalkoztatási paktum, mely amellett, hogy segítséget ad az álláskeresőknek, a vállalkozói igényekre alapoz. Meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hiszen valamennyiünk célja, hogy biztos munkahelyet nyújtva itt tartsuk a munkavállalókat, a munkaadóknak pedig minél jobb feltételeket biztosítsunk versenyképességük növeléséhez, ezáltal hosszútávon a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta Simonka György.

 A fórum végén lehetőség nyílt a jelenlévők kapcsolatépítésére, konzultációjára.

Forrása: likefestoon.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.