1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!
Ezzel ugyanis az emberek érzelmeire és nem a józan eszükre próbál a csaló hirdető hatni. Próbáljon a realitások talaján maradni és gyanút fogni, ha túl könnyű és gyrs pénzszerzési módot kínál valaki. Figyeljen a hirdetés szövegezésére is.
2. Ha magánközvetítő révén szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán.
Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegye igénybe! Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán. A megyei/fővárosi kormányhivatal csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, ide kattintva tájékozódhat, vagy felvilágosítást kérhet az illetékes megyei/fővárosi kormányhivataltól.
3. Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!
Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.
4. Soha ne fizessen előre egy munkát ajánlónak sem!
Néhány ezer forinttól a súlyos tízezrekig változatos a paletta, hogy mennyi pénzt kérnek előre a munkavállalás, pénzkeresés reményében. Tipikus hiba, hogy az „áldozat” fizet, aztán nem történik semmi.
5. Ha ilyen ajánlatot kap, még mielőbb bármit tenne, próbálja a hirdetőt „leinformálni”.
Ha cégről van szó, érdemes megnézni az illetékes cégbíróságon, be van-e jegyezve a cégnyilvántartásba, kik a tagok, mennyi az alaptőkéje, van-e ellene felszámolási eljárás stb.
Ha magánszemélyről van szó, őt is valamilyen módon javasolt leinformálni (pl. egyéni vállalkozók nyilvántartásában szerepel-e, vagy általában a hirdetésben milyen elérhetőséget ad meg (ha csak mobilt, és nincs postacím vagy vezetékes telefon, már eleve gyanút foghatunk).
6. Ha úgy érzi, hogy becsapták.
Segítségért forduljon a rendőrséghez, magán-munkaközvetítést végző cég esetén fordulhat a megyei/fővárosi kormányhivatalhoz, de hangsúlyozandó, hogy cél a megelőzés, mert utólag nagyon nehéz visszaszerezni a befizetett pénzt.
Forrása: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.